Drs. Josée C. Verwer.

Occupational Health Psychologist (Psycholoog Arbeid en Gezondheid)
Reigerskamp 362
3607 HV Maarssen
Telefoon: 06 53602133
Email: info@joseeverwer.nl

josee verwer - Occupational Health Psychologist - Stress

Stress

Stress is alledaags en niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te overleven want deze spanning zorgt ervoor dat we ons kunnen aanpassen aan een nieuwe situatie of dat we reageren. Stress kan ongezond worden als de reactie op de stressfactor te lang duurt, te vaak optreedt of te hevig is, hierdoor kunnen mensen ontregeld raken, hetgeen kan ontaarden in een depressie of het gevoel opgebrand te zijn

Oorzaken van stress zijn o.a. te vinden:
  • In of door het werk door belastende werkomstandigheden
  • In het privé leven door traumatische ervaringen en ingrijpende levensgebeurtenissen
  • In jezelf, waarbij te denken valt aan ongezonde leefgewoonten, een bepaalde gedragsstijl, niet voldoende controle op de omgeving en weinig sociale ondersteuning
  • Conflictsituaties, waarbij belangenafweging vaak een rol speelt of de vaardigheid om het meningsverschil op te lossen.
Stress uit zich door lichamelijk en psychisch onwelbevinden, zoals slecht slapen, vermoeidheid, hoofdpijn en geestelijke vermoeidheid zoals somberheid en lusteloosheid, snel geëmotioneerd raken en prikkelbaar zijn. (Langdurige) stress beïnvloedt het immuunsysteem nadelig met het gevolg dat men kwetsbaarder wordt voor ziektes.

Door gebruik te maken van het biopsychosociale model komen zowel de fysieke, als mentale en sociale factoren aan bod en wordt klachtenreductie bewerkstelligd.
© Josée Verwer 2010/2014 - website: eDesign35.nl Externe links